ŠKOLNÍ ROK 2020/2021

archiv

Rok s koronavirem

Školní rok 2020/2021 se do historie zapíše jako rok distanční výuky. Vždyť někteří žáci strávili ve škole jen 15 týdnů místo normálních 40 týdnů!

Přečtěte si o tom, jak jsme zavírali a otvírali a zavírali a otvírali školu.

o nadějném létě 2020, kdy řada lidí oslavovala konec koronaviru, se v září začala hrozivě zvedat čísla nakažených. Odborníci varovali před podzimní vlnou, ale blížily se krajské volby a vládním politikům se nechtělo zavádět opatření, která budou lidem nepříjemná. Proto nejdříve ministr zdravotnictví ohlásil, že školní rok začneme s rouškami, aby toto opatření vzápětí zrušil.

Prvního září jsme přivítali prvňáčky a zdálo se, že začne normální školní rok. Ale to bylo jen ticho před bouří. Už 10. září přišlo nařízení, že budeme přece jen nosit roušky ve všech společných prostorách školy. Od 19. září už jsme museli nosit roušky i během hodin, odložit je děti mohli jen při zpěvu nebo při cvičení. Od 5. října ani tohle nešlo, k tomu byl zakázán zpěv a tělocvik. Čísla nakažených stále rostla, bylo potřeba udělat nějaká opatření – od pondělí 12. října druhý stupeň zahájil distanční výuku. Situace se ale zhoršovala, takže od středy 14. října byly zavřeny celé základní školy a na distanční výuku přešli všichni žáci ZŠ. Vláda ujišťovala, že je to jen do 2. listopadu.

Přišel nouzový stav, volby proběhly. Čísla se začala zlepšovat jen pomalu, do školy se mohly vrátit pouze ti nejmenší – žáci 1. a 2. tříd a přípravné třídy – a to až od 18. listopadu. A následující týden zase změna – na prezenční výuku se vrátily i ostatní třídy prvního stupně a deváťáci, ostatní třídy druhého stupně se začaly po týdnu střídat ve škole. Blížily se Vánoce a společností se šířil pocit, že krize je přece jen díkybohu za námi a Vánoce si užijeme. Ve škole jsme si udělali třídní vánoční besídky, dali si dárečky.

Jenže koronavirus se dál šířil, plnil nemocnice, přibývalo mrtvých dědečků a babiček. Vláda trochu zpřísnila opatření, školy dostaly ve dnech 21. a 22. prosince mimořádné volno, prodloužil se nouzový stav. Lavina se ale už utrhla.

Po vánočních prázdninách se do školy vrátily jen 1. a 2. třídy a přípravná třída. Všechny ostatní třídy přešly zpět na distanční výuku. Koronavirus dál řádil, začalo se mluvit o vakcíně, ale vakcinace se rozjížděla jen hlemýždím tempem. V únoru byly kvůli nákaze některé okresy zcela uzavřeny, nemocnice byly přeplněné. Nasadili jsme místo roušek respirátory. Zemí se šířila britská mutace koronaviru.

Situace byla hodně dramatická, od 1. března byly tak zavřeny všechny školy, včetně mateřských škol! Volný pohyb byl omezen, ve škole už nebyli ani učitelé. Přesto jsme dál pokračovali ve výuce, i když jen na dálku.

Uběhl další měsíc, minuly Velikonoce, přišlo jaro (i když počasí bylo spíš zimní), nákazu se konečně začalo dařit mít trochu pod kontrolou. V dubnu se do školy konečně vrátil život. Od 12. dubna mohli chodit předškoláci z MŠ a PT. První stupeň začal se střídavou výukou po týdnech, druhý stupeň pokračoval v distanční výuce. Od 3. května i druhostupňoví žáci mohli chodit střídavě do školy - po 4 měsících!

A od 17. května byla konečně obnovena výuka pro všechny žáky.

Vítání prvňáčků

6.9.2020

Naše nové žáčky jsme přivítali tradičně 1. září. Spolu s třídními učitelkami je přivítala také ředitelka školy Z. Kotzotová a patroni z devátých tříd.

I když jsme museli jiné školní akce kvůli koronaviru zrušit, tuhle důležitou slavnostní chvíli jsme prostě nemohli vynechat!

Sbírka Ligy proti rakovině

Letošní sbírka Ligy proti rakovině byla hodně poznamenaná koronavirem. Tradiční květnový termín sbírky byl zrušen a situace kolem podzimního termínu byla také dost nejasná - proto se letos do sbírky nezapojili naši obvyklí dobrovolníci z devátých tříd základní školy. Nezbylo než improvizovat a hledat náhradní způsob, jak zajistit sbírku. Oslovili jsme tedy několik obchodů a míst, kde se vystřídá dost lidí, a nabídli veřejnosti možnost přispět do sbírky během posledního zářijového týdne. Žluté kytičky měsíčku lékařského tak nabízelo v Sázavě městské infocentrum, sázavská pekárna, novinový stánek Poklop a Procházka, prodejna Květiny a dárky v obchodním domě a ve staré Sázavě obchůdek U babiček. V Ratajích nad Sázavou mohli zájemci přispět na dobrou věc v místním obchodě.

Dohromady se vybralo úctyhodných 18 084 Kč. Velmi děkujeme všem dobrovolníkům a hlavně těm, kteří i v dnešní nelehké době přispěli do letošní sbírky Ligy proti rakovině!

Projektový den 8.B

17.10.2020

Na začátku října jsme společně absolvovali projektový den zaměřený na fotografii pod vedením fotografky Alžběty Pilařové. Dozvěděli jsme se něco o technických parametrech a kompozici fotky i to, jak lze fotografie následně editovat. Začátek byl trochu rozpačitý, pak nás ale focení chytlo a vytvořili jsme spoustu zajímavých snímků!

Logická olympiáda

5.11.2020

Soutěže Logická olympiáda se zúčastnilo 9 žáků naší školy. Probíhá online, žáci zadané úlohy řeší samostatně z domova. Nejlepšího výsledku dosáhl Jakub Ježek z 2.A, který se ve své kategorii umístil na sdíleném 1. místě ve Středočeském kraji a zároveň na sdíleném celkovém prvním místě!

Gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci školy!

Finále soutěže školních časopisů

V celorepublikovém finále soutěže Školní časopis roku 2020 náš časopis Čmáranice získal 2. místo za obsah, 1. místo za grafiku CELKOVÉ PRVNÍ MÍSTO v kategorii časopisů I. a II. stupně!

Děkujeme celé redakci za reprezentaci školy!

Vánoční tvoření

Podívejte se, jak šesťáci vyráběli vánoční svícny v hodinách pracovní výchovy. Pustili se do toho s opravdu velkým zápalem a výsledky stojí za to - většinou :-)

Pololetní vysvědčení

23.1.2021

Výpisy vysvědčení žákům 1. a 2. ročníku rozdáme ve čtvrtek 28. ledna 2021. Ostatní žáci si musí počkat - dostanou je, jakmile jim začne prezenční výuka.

Zatím se musí žáci i rodiče spokojit s hodnocením ve Škole Online - přihlaste se a klikněte na odkaz Hodnocení - Výpis hodnocení - Hodnocení žáka/studenta. Ve sloupci Uzávěrka je hodnocení v předmětech za příslušné pololetí.

Jak dopadlo první testování?

12.4.2021

Dnešní testování, ze kterého jsme měli všichni docela obavy, proběhlo naprosto bez problémů. Musíme pochválit statečné a šikovné děti, které povětšinou testování zvládly samy bez pomoci maminek či tatínků, jen podle instrukcí paní učitelek. Všem zúčastněným děkujeme - každý svým dílem přispěl ke zdaru celé akce, kdy je celá škola negativní. Což je pozitivní :-)

Další ročníky mají za sebou první testování

19.4.2021

Opět máme pro vás dobrou zprávu, že jsme po testování všichni negativní. I prvňáčci s páťáky celou proceduru zvládli bez ztráty kytičky. Ve čtvrtek to pro ně už bude „brnkačka“, stejně jako pro děti minulý týden.

Přejme si všichni navzájem pevné zdraví a radost z toho, že už jsme zase spolu, i když za omezených podmínek.

Animace - projektový den v 8.B

17.6.2021

Třída 8.B zažila projektový den - učili se animovat.

V pátek 4. června jsme se ráno všichni sešli ve třídě. Když jsme přežili matematiku, šli jsme nahoru do výtvarny, kde jsme měli animovat. Přijela k nám animátorka Bára Anna Stejskalová. Nejdříve nám pouštěla krátké animace, abychom vůbec věděli, co to znamená. Po shlédnutí všech animací jsme se dali do práce. Někdo animoval se dřevem, někdo z modelíny a někdo si vyráběl vlastní loutky. Někteří měli práci hotovou za chvíli, někdo to dělal i další týden. Vojta

Naší třídě se den moc líbil a proto jsme na konci hodiny poděkovali za hezký den potleskem. Bylo to určitě lepší než normální vyučovací den. Jakub Vt.

Loutky jsme vyráběli z drátků, molitanu, umělé kožešiny a spousty dalších materiálů. Žáci vytvořili auta, různé postavičky, kočku a další postavy. Lenka

Práce to byla pořádná z toho důvodu, že bylo zapotřebí připravit jak materiál, tak i pozadí. Jakmile byla připravená základní postava, mohlo se začít makat na vylepšení. Samotné animování přišlo až v pondělí. Animování byla pak nejjednodušší věc, co nás čekala. Lukáš

Podívejte se na fotografie a naše animace.

Loučení deváťáků

9.7.2021

V úterý 29.6. se odpoledne ve školní tělocvičně uskutečnilo slavnostní rozloučení žáků devátých tříd. Šlo o menší akci, protože kvůli protiepidemickým opatřením mohli být v hledišti jen jejich rodiče. Deváťáci se rozloučili se školou, v proslovu poděkovali svým rodičům a učitelům, od třídních převzali šerpu, pamětní list a odznak Absolvent 2021.

Přejme jim, aby se jim na nových školách líbilo a podařil se jim tak jejich první velký krok na cestě do dospělosti.

Ahoj prázdniny!

30.6.2021

Letošní školní rok byl hodně náročný pro žáky, jejich rodiče i pro učitele. Koronavirus ovlivnil vše, co se ve škole dělo - nejdřív jsme se nesměli potkávat, museli jsme oželet tradiční vítání prvňáčků a být jen ve třídách. Pak nám školu zavřeli úplně. Rozjela se online výuka, kdy jsme se po několik dlouhých měsíců mohli potkávat jen skrz obrazovku počítače.

Bylo to velmi obtížné období, které ale zároveň mnohé z nás naučilo věci, na které bychom si předtím netroufli, nebo nás ani nepadlo je zkoušet. Společně jsme to ale zvládli a nyní si všichni si zaslouží trochu odpočinku.

Přejeme krásné prázdniny!