Školní rok 2019/2020

archiv

Konec školního roku 2019/2020

Tento školní rok se zapíše do historie.  Vystihuje to úryvek z červnového čísla školního časopisu Čmáranice: 

Dopoledne v úterý 10. března 2020 se jako blesk rozšířila po škole neuvěřitelná zpráva: Všechny školy se od zítřka uzavírají! Mezi žáky zavládlo nadšení  (Prázdniny!), mezi učiteli panika (Co budeme dělat?!).

Počáteční dny byly dost hektické, ale pak se vše usadilo, chaos vystřídala nová realita. I když všichni žáci zůstali doma, školní život se nezastavil. Jen se přesunul jinam - do virtuálních tříd na internetu, kde se děti mohly setkávat se svými učiteli a kde pokračovalo učení. 

S učením dětem často pomáhali rodiče. Chodili do práce a k tomu se ještě museli na několik měsíců stát učiteli. Nebylo to pro ně lehké a mají náš velký obdiv. Pravděpodobně letos poprvé se na prázdniny těší rodiče ještě víc než děti!

Zavřená škola je divná. O prázdninách to nevadí, to škola tiše odpočívá v letním žáru. Ale během dlouhých jarních měsíců, kdy v rozlehlých prostorách vládlo ticho a chlad (vypnuté topení - brrr), byla škola jako město duchů. Když se pak v květnu vrátilo aspoň pár dětí, hned tu bylo veseleji.  Doufejme, že v září se zase všichni setkáme a škola bude jako dřív.

Školní rok 2019/2020 se zapíše do historie - všichni si budeme pamatovat tu divnou dobu prázdných lavic. Je možné, že nic už nebude jako dřív...

Zahájení školního roku

A začal další školní rok! V pondělí 2. září se v tělocvičně sešli prvňáčci a jejich rodiče. Přivítaly je nejen jejich třídní učitelky a paní ředitelka Z. Kotzotová, ale i představitelé města - starosta I. Koldcziter a místostarostka M. Pospíšilová. Prvňáčci dostali symbolický klíč od školy, pamětní list a ujali se jich jejich patroni - žáci 9. ročníku. Ti je budou provázet prvním školním rokem, pomáhat jim, hrát si s nimi, aby si malí žáčci lépe na školu zvykli.

Hned následujícího dne v úterý 3. září se celá škola sešla v tělocvičně, aby mezi sebou nové žáky - prvňáčky a přípravnou třídu - přivítala. Nechyběla školní hymna, slib patronů, uvítání nových učitelů, paní ředitelka popřála všem hodně štěstí. Na závěr třídy 6.A a 7.B spolu se svými třídními učitelkami roztančily celou školu s písničkou Crazy Frog z předloňské školní akademie. 

Žáci devítek svou roli patronů berou vážně - chodí k prvňáčkům o přestávkách, společně se vypravili na vycházku a také už měli společnou hodinu hudební výchovy.

Připomněli jsme si výročí 17. listopadu

Výročí 17. listopadu 1939 a 1989 si důkladně připomněla i naše škola.

Protože nejde o lehké téma, začali jsme již na začátku října. Postupně všechny třídy druhého stupně se s událostmi spjatými se 17. listopadem seznámily v hodinách zejména občanské výchovy a dějepisu. Aby si tehdejší dobu dokázali žáci lépe představit, využili jsme audiovizuální lekce portálu Jeden svět na školách, hlavně film Z deníku Ivany A. - lekce zahrnuje film, aktivity a archivní materiály včetně dobových plakátů. Zároveň měli žáci za úkol zeptat se svých rodičů či prarodičů, jak oni prožívali dobu sametové revoluce. V hodinách hudební výchovy se pak naučili některé známé písničky, jako například Náměšť, Bratříčku, zavírej vrátka - ty si pak mohli zazpívat s výborným hudebním triem vedeným J. Válkem, které k nám opět zavítalo.

Ve čtvrtek 17.10.  během projektového dopoledne pak každá třída od šestky do devítky připravila interaktivní hodinu pro žáky jedné třídy na 1. stupni, ve které se jim pokusila předat to, co se druhostupňoví žáci dozvěděli. Hodiny zahrnovaly různé aktivity, např. krátké vyprávění doplněné scénkami, plakát, kvíz, písničky... 

Na projektový den potom navazovala výtvarná a literární soutěž pro všechny žáky školy a z povedených prací jsme připravili výstavu pro veřejnost, která se konala spolu s dnem otevřených dveří v pondělí 18. listopadu. Vernisáž výstavy završila naše aktivity k výročí sametové revoluce. Žáci 4. a 6. tříd zazpívali dobové písničky, ředitelka školy ocenila vítězné práce literární a výtvarné soutěže a došlo i na minidivadlo třídy 6.B. Návštěvníci si také mohli zakoupit speciální číslo školního časopisu Čmáranice.

Výstava Výročí 17. listopadu a den otevřených dveří se koná v pondělí 17. listopadu 2019 od 8:15 do 16:00

Bronzový úspěch v nohejbalu

Stalo se již tradicí, že žáci naší školy  se pravidelně zúčastňují podzimního  turnaje v nohejbale, který organizuje Okresní nohejbalový svaz Benešov a SK Šacung Benešov. V letošním roce  proběhl již 12. ročník okresního kola Poháru Českého nohejbalového svazu. 

V hale ZŠ Dukelská Benešov se 16. října utkalo celkem 15 trojic z šesti škol benešovského okresu. Novinkou v turnaji byla změna věkové kategorie. Zápasy mohli odehrát pouze žáci  6. a 7. ročníků, což nám trochu zamotalo hlavu v konečné nominaci, ale výběr ve složení : P. Gloser, M. Prix, J. Svoboda, A. Pištínek se ukázal jako správnou volbou! Hned v úvodním zápase jsme narazili na největšího favorita turnaje - tým ZŠ Jiráskova Benešov "A" a přes veškerou snahu jsme odcházeli z kurtu s prohrou. V bojích v základních skupinách se jednalo však o prohru jedinou - vítězství nad ostatními soupeři (Bystřice "A", Bystřice "B", Dukelská "A", Dukelská "B", Dukelská "C") nás katapultovala do bojů play-off. Po výhře ve čtvrtfinále nás v boji o postup do finále nečekal nikdo jiný než opět tým ZŠ Jiráskova Benešov "A". Naši kluci se rvali jako lvi o každý míč, o každý bod a podali výborný výkon. Přesto jsme těsně prohráli 2:1 na sety, o utkání rozhodlo opravdu několik těsných výměn. Nutno podotknout, že námi získaný set byl jediný, který hráči soupeře ztratili v celém turnaji!! Čekal nás souboj o bronz, naši kluci setřásli zklamání ze semifinálové  prohry a s přehledem a zcela zaslouženě porazili ZŠ Jiráskova "B" 2:0.

Bronzový úspěch si kluci plně zasloužili a já jim děkuji za skvělý turnaj a reprezentaci školy. 

Mgr. Karel Svoboda 

náš školní časopis Čmáranice je nejlepší v republice!

Už pošesté odjeli zástupci redakce našeho školního časopisu Čmáranice do Brna na vyhlášení výsledků republikového kola soutěže Školní časopis roku a ani tentokrát nepřijeli s prázdnou - již potřetí jsme se umístili na prvním místě!

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se konalo 22. listopadu a bylo spojeno s Multimediálním dnem na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Pro účastníky tak byla připravená pestrá nabídka - byly tu stánky České televize, Českého rozhlasu, ČTK, MF Dnes, otevřela se studia studentské televize a rozhlasu, na besedu o důvěře a médiích přišli Tomáš Řezníček (ČT) a Martin Veselovský (DVTV). Pro mladé novináře organizátoři uspořádali řadu workshopů se zajímavými tématy (Kritické myšlení, Jak se dělají Zprávičky, Kyberprostor, Journalism and Humour...). Na závěr celého dne pak přišla pro nás ta nejnapínavější chvíle, kdy se předávaly ceny a diplomy redakcím, jež uspěly v soutěži Školní časopis roku 2019. Sázavská Čmáranice získala 1. místo za obsah a celkové 1. místo! 


Je to ocenění práce celé redakce vedené Mgr. Markétou Čechovou, za vydatné pomoci korektorky Danuše Šimonové. Děti se scházejí každou středu v počítačové učebně, píší články, kreslí ilustrace, tvoří básničky. Hotový časopis si čtenáři mohou pak přečíst na webu školy nebo si pro něj zajít do sázavského infocentra. 

Řada příspěvků vzniká jako společné dílo a při jejich sepisování zažijeme i dost legrace. Snažíme se o originální obsah, nepřepisujeme cizí texty ani nekopírujeme články z internetu a je vidět, že právě tohle porotce soutěže - profesionální novináře - oslovilo.

Děkuji všem svým skvělým redaktorům a doufám, že příští rok zase uspějeme.

Mgr. M. Čechová 

Nadělujeme seniorům

K Vánocům neodmyslitelně patří dobré skutky. Žáci naší školy se rozhodli potěšit klienty Domu domácí péče v Samopších. Vytvořili vánoční přání, která, jak doufáme, přinesou radost. 

Děti ze třídy 3.B přinesly vánoční atmosféru do domova seniorů v Samopších osobně. Zazpívaly vánoční písně a koledy a také zahrály na hudební nástroje. Nakonec vystoupení si všichni zazpívali několik koled společně. Poté děti roznesly osobní přání jednotlivým klientům domova a společně se bavili o Vánocích i o vánoční nadílce, když oni sami byli dětmi. 

O Bajajovi

Třída 9.A nacvičila pohádku O Bajajovi, v režii M. Čechové a s hudebním doprovodem D. Šimonové.  V předvánočním týdnu pak toto představení zahráli před všemi třídami mateřské školky a prvního stupně, ve středu 18. prosince k tomu přidali ještě dvě vystoupení pro veřejnost. Díky skvělým hereckým výkonům a velkému nasazení celého souboru bylo každé představení opravdovým divadelním zážitkem.

Vánoční setkání

V poslední školní den před vánočními prázdninami se celá škola sešla v tělocvičně. 

Vánoční náladu navodily hned na úvod písničky žáků 4. tříd. Pak jsme ocenili žáky, kteří v uplynulých měsících buď vyhráli nějakou školní soutěž nebo úspěšně reprezentovali naši školu. Měli jsme i hosty - žáci loňské 5.B a 5.C věnovali z výtěžku svého velikonočního jarmarku po 3000 korunách dětskému oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově a pan primář i s vrchní a staniční sestrou si tak mohli převzít symbolický šek a dětem poděkovat. Program zpestřili tanečníci a tanečnice z 8.A a 9.A, pak vystoupil sbor 6. tříd. 

Závěrečnou píseň Půlnoční jsme si zazpívali rovnou dvakrát - ke zpěvákům se přidala většina školy a světýlka mobilů dokreslila vánoční atmosféru.

Čtvrťáci byli na Chaloupkách

Žáci 4. ročníku se zúčastnili ekologického pobytu na Chaloupkách - programu Historie všedního dne. Děti se přenesly do dávné minulosti našich praprababiček a procházely obdobím dětství, dospělosti a stáří. S těmito obdobími byly spojeny dané činnosti - staročeské hry, výprava na farmu do Zašovic s výrobou másla, sýru a zpracováním vlny. Dále kluci káceli stromy a holky pekly bochánky a vařily polévku. Dále si vyzkoušeli povolání včelaře, řezbáře, stopaře a výrobu korálků. Nakonec si děti ve skupinkách připravily prezentace z celého pobytu. Většina dětí byla nadšená a pobyt by si hned žáci zopakovali. 

A pak udeřil koronavirus a škola se zavřela. Všechny další plánované akce se zrušily - nebyla školní akademie, branný den, den her, neproběhla sbírka Ligy proti rakovině, neuskutečnil se Dětský den...

Výuka se přesunula na internet a i když se v červnu někteří žáci do školy vrátili, normální provoz to rozhodně nebyl. Na konci školního roku se pak uskutečnila jen jediná akce - rozloučení se žáky devátých tříd.

Loučení s deváťáky

29.6.2020

V pátek 26. června proběhlo loučení se žáky 9. tříd. Kvůli koronaviru to nebylo tradiční velké setkání celé školy, akce musela být komornější - ve školní tělocvičně se tak v hledišti sešli jen rodiče a učitelé. Společně s deváťáky zavzpomínali na minulých devět let a popřáli jim hodně štěstí do nového života. 

Výtvarná soutěž "Staré pověsti české"

26.8.2020

V neděli 16. srpna se v sázavském klášteře konal již tradiční Květinový den, který pořádal spolek Fakt-Um a Klára Franc Vavříková ve spolupráci s Městem Sázava. V dopoledních hodinách na něm proběhlo vyhlášení dětské výtvarné soutěže - letos na téma " Staré pověsti české". I když se letos z důvodu koronavirových omezení  nezúčastnilo tolik malých výtvarníků z naší školy jako loni, mnozí se pro své ceny přece jen přišli. Předání proběhlo slavnostně a děti byly spokojené.